• FOLIA PROFESIONALĂ DE ACOPERIRE A SERELOR ȘI SOLARIILOR
• STABILIZAREA FOLIEI DE POLIETILENĂ CU ADITIVI UV ÎMPOTRIVA DEGRADĂRII FOTOOXIDANTE
• ELASTICITATEA și REZISTENȚA MECANICĂ
• EFECTUL DE TERMICITATE AL FOLIEI DE POLIETILENĂ
• TRANSPARENȚA FOLIEI în ZONA ACTIVĂ FOTOSINTETIZANTĂ A RADIAȚIEI LUMINOASE
• DIFUZIA LUMINII
• FOTOSELECTIVITATEA -EFECTUL ANTIVIRUS


FOLIA PROFESIONALĂ DE ACOPERIRE A SERELOR ȘI SOLARIILOR

Numeroasele avantaje pe care le prezintă utilizarea unei folii profesionale pentru acoperirea serelor și solariilor se datorează în principal proprietăților deosebite pe care le au aceste tipuri de folie. Fiecare dintre aceste proprietăți este datorată prezenței în structura fizică a foliei a aditivilor de ultimă generație.

Principalele proprietăți pe care o folie profesională pentru acoperirea serelor/solariilor pentru legume trebuie să le prezinte sunt:

1. folia de acoperire trebuie să fie rezistentă la razele soarelui pentru o durată de timp cel puțin egală cu garanția oferită de producător. Această proprietate se numește \"stabilizarea UV a foliei\", iar aditivul conținut se numește aditiv UV.

2. folia de acoperire trebuie să blocheze sau să împiedice cât mai mult posibil pierderea de căldura acumulată în timpul zilei, în special dacă se are în vedere obținerea de culturi de legume extra timpurii. Această proprietate se numește “efect termic sau termicitate”, iar aditivul conținut se numește IR;

3. folia de acoperire trebuie să fie transparentă la razele luminoase din zona așa numita zonă fotosintetizantă activă. Această proprietate este esențială pentru dezvoltarea optimă a plantelor și se numește „transparența în zona PAR” (photosynthetically active range);

4. folia de acoperire trebuie să reziste la acțiuni mecanice elastice de genul dilatare la căldură și contractare la ger, rezistentă la încărcătura de zăpadă, rezistentă la grindină, etc. Această proprietate se numește „rezistență mecanică și elasticitate”, iar aditivul care dă aceste proprietăți se numește EVA - etil-vinil-acetat;

5. in condițiile în care scheletul solarului este de lemn este obligatoriu că folia să fie difuză, să conțină aditivi pentru a difuza lumina;



STABILIZAREA FOLIEI DE POLIETILENĂ CU ADITIVI UV ÎMPOTRIVA DEGRADĂRII FOTOOXIDANTE   SUS▲

Degradare fotooxidantă a foliei de polietilenă este cauzată de radiațiile UV cu o anumită lungime de undă specifică prin excitarea legăturilor electronice ale carbonului în lanțul de polimer conducând la oxidarea instantanee a atomilor și la declanșarea unei reacții în lanț, rezultatul fiind formarea radicalilor liberi urmată de ruperea foliei.

Prezența în folie a aditivilor UV de stabilizare conferă acesteia protecție împotriva degradării foto oxidante prin absorbția radiațiilor UV specifice.

O folie este cu atât mai bună cu cât cantitatea și calitatea aditivilor UV de stabilizare este mai mare. Aditivii UV de stabilizare de ultimă generație (oxizi metalici) și nu de origine organică (utilizați în foliile comune și ieftine) asigură o durată de viață a foliei în care sunt utilizați de peste 5 ani.



ELASTICITATEA și REZISTENȚA MECANICĂ   SUS▲

O folie profesională cu durată mare de viața utilizată pentru acoperirea serelor/solariilor de legume trebuie să fie elastică, să se poată dilata vara și contracta iarna fără să se rupă, fie să poată susține o cantitate mare de zăpadă fără a se rupe, să reziste la grindină, vânt puternic și să nu se rupă în urma fixării cu ajutorul cuielor. Elasticitatea și rezistența mecanică este dată de prezența în structura foliei a aditivului EVA (etil-vinil-acetat), aditiv ce conferă foliei un grad de transparență în plus și un ușor efect de termicitate.



EFECTUL DE TERMICITATE AL FOLIEI DE POLIETILENĂ   SUS▲

Cel mai important aspect de care trebuie ținut cont într-o seră sau solar este asigurarea și menținerea unei temperaturi optime de creștere și dezvoltare a plantelor. Dacă aerul este cald în timpul nopții, acest aer împarte o parte din căldura să plantelor, dar este cunoscut faptul că aerul este un transportor foarte slab de căldură, în concluzie există o limită până la care aerul poate încălzi plantele deoarece o foarte mare parte din căldură se pierde prin radiație și convecție. Cu alte cuvinte plantele pierd căldura cu ajutorul aerului care o transferă mai departe în atmosferă. Viteza cu care are loc acest fenomen este puternic influențată de tipul foliei utilizate la acoperirea serei sau solarului. Foliile de acoperire profesionale, care prezintă aditivi IR (de termicitate) în structura lor reflectă o parte importantă din radiația de căldură, care în mod normal s-ar degaja în atmosferă, înapoi în seră sau solar (E. Espí, 2006). Foliile care nu prezintă acest tip de aditiv (foliile normale) nu au proprietatea de a reflecta căldura înapoi în seră sau solar și să mențină astfel o temperatură mai ridicată decât afară, lăsând să se piardă pe timpul nopții, cu viteză foarte mare toată căldura acumulată în timpul zilei.

Efectul de păstrare a temperaturii optime de creștere și dezvoltare al plantelor de către folia cu aditivi IR nu este singurul avantaj pe care acest tip de folie îl prezintă. Alt avantaj foarte important este faptul că efectul de condensare al apei pe suprafața plantelor (care sunt mai calde) va apărea doar în ultimă instanță după ce umezeala s-a condensat pe alte suprafețe mai reci decât plantele.

Alte avantaje asigurate de prezența aditivilor IR, datorită faptului că asigură constant un plus de cel puțin 2-4°C în plus în seră sau solar față de temperatura de afară pe timpul nopții în condițiile în care nu se încălzește deloc, sunt economisirea cu 16-30% a costurilor cu încălzirea, o timpurietate de 5-7 zile față de culturile învelite cu folie normală și creșterea considerabilă a productivității și calitativi culturilor.



TRANSPARENȚA FOLIEI în ZONA ACTIVĂ FOTOSINTETIZANTĂ A RADIAȚIEI LUMINOASE   SUS▲

Transparența cât mai mare în zona activă fotosintetizantă a razelor solare este o condiție importantă pentru dezvoltarea în condiții optime a plantelor. Împiedicarea sau reducerea razelor luminoase responsabile de activitatea fotosintetizatoare a plantelor prin folia de acoperire afectează foarte grav timpurietatea, producția și implicit calitatea culturilor din sere și solarii. Trebuie ținut cont de faptul că pe suprafața foliilor de acoperire se adună o cantitate însemnată de praf și murdărie în cursul timpului acest fenomen având că rezultat pierderea transparenței foliei cu implicații negative directe asupra culturilor. Din acest motiv se recomandă că din timp în timp să se curețe sau să se spele suprafața foliei exterioare pentru îndepărtarea prafului și îmbunătățirea transmisiei luminii în sere și solarii.



DIFUZIA LUMINII   SUS▲

Prezența razelor de lumină din zona PAR poate fi completată cu aditivi ce permit schimbarea direcției razelor luminoase la intrarea în seră sau solar oferind lumină plantelor din toate direcțiile. Această proprietate este deosebit de importantă pentru acoperirea solariilor cu schelet de lemn deoarece cu cât difuzia cât mai mare cu atât se estompează mai mult umbrele datorate scheletului, permițând de asemenea și o densitate mare de plantare a legumelor fără riscul crescut de umbrire masivă a masei foliare și îngălbenire a acestora.

Prezența razelor de lumină din zona PAR poate fi completată cu aditivi ce permit schimbarea direcției razelor luminoase la intrarea în seră sau solar oferind lumină plantelor din toate direcțiile. Această proprietate este deosebit de importantă pentru acoperirea solariilor cu schelet de lemn deoarece cu cât difuzia cât mai mare cu atât se estompează mai mult umbrele datorate scheletului, permițând de asemenea și o densitate mare de plantare a legumelor fără riscul crescut de umbrire masivă a masei foliare și îngălbenire a acestora.



FOTOSELECTIVITATEA -EFECTUL ANTIVIRUS   SUS▲

Fotoselectivitatea este proprietatea foliilor profesionale de a bloca intrarea în seră/solar a luminii din spectrul UV-apropiat, mai exact spectrul cuprins între 200-400 nm. Avantajele majore ale acestei proprietăți sunt datorate faptului că o parte din insectele cele mai dăunătoare ce afectează culturile de legume – thripsul și Musculița albă fiind printre cele mai cunoscute văd în spectrul de lumină UV-apropiat, astfel prin blocarea acestui spectru dăunătorii respectivi nu mai văd, activitatea lor fiind mult diminuată (Carlos A. Mazza, 2010). De asemenea și dezvoltarea putregaiului cenușiu (Botrytis cinerea) este influențată de acest spectru luminos, fiind favorizată „înflorirea” mucegaiului (YUNOKI, 1978). Utilizarea foliilor cu aditivi AV (antivirus) nu înseamnă că nu vor mai fi insecte sau mucegai în serele/solariile acoperite cu aceste folii însă incidența bolilor cauzate de respectivii dăunători (transmiterea virozelor fiind de departe cea mai dăunătoare) va fi mult diminuată și mai ușor de combătut.



Distribuie acest articol!

Articole similare

Folia profesionala de acoperire sere si solarii

Folia profesionala de acoperire sere si solarii

Pentru ca o folie de acoperire sere si solarii sa fie indeplineasca cele mai multe dintre cerintele conditiilor de clima si tehnologiilor de cultura locale trebuie sa contina anumiti aditivi si sa fie fabricata dupa o tehnologie moderna multistrat prin coextrudare pentru a putea fi incorporati respectivii aditivi.

Avantajele utilizarii foliei microporoase antiinghet

Avantajele utilizarii foliei microporoase antiinghet

Utilizarea foliei microporoase pentru obtinerea culturilor extratimpurii de varza, pepeni, cartofi sau pentru projetajarea impotriva brumelor a culturilor de ardei gogosar sau capia, a devenit o practica larg intalnita si cu beneficii certe datorita numeroaselor avantaje.